Η ρωσική κρίση πλήττει την αγορά της Χαλκιδικής Στη δίνη της ρωσικής κρίσης και της υποτίμησης του ρουβλίου στροβιλίζεται η κτηματαγορά της Χαλκιδικής, η οποία κινδυνεύει να μπει στον πάγο λόγω της μεγάλης εξάρτησης που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια από τους Ρώσους αγοραστές. Ρώσοι, αν και ακόμα αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις, υπαναχωρούν από προσυμφωνίες για αγορές εξοχικών κατοικιών στο δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο της Βόρειας Ελλάδας, επικαλούμενοι ακριβώς τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.
«Η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα το ρούβλι να έχει φθάσει να χάνει μέχρι και το 50% της αξίας έναντι του ευρώ, σε σχέση με το καλοκαίρι. Αν και το τελευταίο διάστημα το νόμισμα στηρίχθηκε, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα επαληθευτούν οι προβλέψεις για ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση του μέσα στην άνοιξη. Μία τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και τις περιοχές της χώρας που είναι εδώ και μερικά χρόνια στο στόχαστρα Ρώσων αγοραστών στον τομέα του real estate. Η Χαλκιδική είναι κατεξοχήν μία τέτοια περιοχή, καθώς n όποια κινητικότητα στην αγορά ακινήτων της, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, προερχόταν κυρίως από Ρώσους και δευτερευόντως από Βούλγαρους. Οι Ρώσοι αγοραστές, μάλιστα, δεν ήταν απλώς περισσότεροι αλλά ήταν και οι λεγόμενοι καλοί πελάτες που επένδυαν μεγαλύτερα ποσά προτιμώντας, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση, τα πιο προνομιούχα και ακριβά ακίνητα», επισημαίνει στο B&RE ο επικεφαλής της μεσιτικής εταιρείας Greece.ru SA που δραστηριοποιείται στην περιοχή Βλαδίμηρος Χανουκάεβ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως εξηγεί ο ίδιος, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Χαλκιδική επιθυμούν να συντηρήσουν το ενδιαφέρον δυνητικών πελατών από τη Ρωσία θα πρέπει να μετριάσουν κι άλλο τις απαιτήσεις τους, αλλά και να βελτιώσουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών όταν πρόκειται για ενοικίαση πολυτελών εξοχικών κατοικιών.
Αλλαγή στρατηγικής: Οι μεσίτες της Χαλκιδικής καλούνται να διαφοροποιήσουν το πελατολόγιο τους, πραγματοποιώντας άνοιγμα σε νέες αγορές. «Η αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη σε μεγάλες αγορές όπως αυτές της Κίνας και των αραβικών χωρών. Η περιοχή έχει πραγματικό ελκυστικά χαρακτηριστικά, κυρίως σε o,n αφορά τις παραλίες της και τον γενικότερο φυσικό πλούτο που τη διακρίνει, τα οποία μπορούν και πρέπει να αναδειχθούν περισσότερο με την αναβάθμιση των υποδομών της για να προσελκύσει περισσότερους ξένους αγοραστές», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο B&RE ο επικεφαλής της Greece.ru SA Βλαδίμηρος Χανουκάεβ.
[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 08/01/2015]