Αρχαίων γεύσεις με master chef το Άγιο Όρος! Γεύσεις από την αρχαιότητα, ευλογημένα είδη από τον αγιορείτικο κόλπο, μοναστικά γαστρονομικά μυστικά, προσφυγικές μνήμες του ουρανίσκου και ο πλούτος της Μεσογείου. Όλα παντρεύονται αρμονικά σε ένα ταξίδι στην τοπική κουζίνα του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής, το οποίο ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου, με σκοπό την προβολή της περιοχής στις διεθνείς αγορές. Εκατόν τρεις δημοσιογράφοι, εκ των οποίων οι 93 ξένοι, 70 εκπρόσωποι διεθνών τουριστικών πρακτορείων, 21 σεφ ντόπιοι και ξένοι και 34 εκδηλώσεις από τον Χολομώντα, την Αρναία και την Ολυμπιάδα μέχρι την Αμμουλιανή, το Στρατώνι, τα Νέα Ρόδα, την Ουρανούπολη και το Γομάτι απαρτίζουν σε αριθμούς το Mount Athos Area Kouzina, που διοργανώνει φέτος ο Οργανισμός Τουρισμού Προ του Άθω. Στη σκιά του ιερού Άθω, στον μυχό του κόλπου του Αγίου Ορους, στο νησί της Αμμουλιανής, η γαστρονομική γιορτή ξεκινά, με την τοπική κουζίνα να γίνεται νόστιμος πρεσβευτής της περιοχής στο εξωτερικό. Η γαστρονομική… περιπλάνηση ξεκινά με την αρχαιοελληνική κουζίνα, όπου δέκα σεφ εμπνέονται και μαγειρεύουν βασισμένοι στις γευστικές προτιμήσεις των προγόνων μας. Μανιτάρια από τον Χολομώντα, εδέσματα και γλυκά με βάση τα ρόδα στην Αρναία, αρχαίο ελληνικό συμπόσιο με κρέατα και κρασί μέσα στη φύση, γιορτή του αριστοτελικού βουνού με αρνίσια γεμιστά φιλέτα από μυζήθρα και αμπελόφυλλα. Η δεύτερη εβδομάδα εστιάζεται σε μαγειρικές με ευλογημένα προϊόντα από τον αγιορείτικο κόλπο και επικεντρώνεται σης γιορτές των λιμανιών της περιοχής, ενώ η τρίτη, με σεφ τον μοναχό Επιφάνιο, αναδεικνύει τη μοναστηριακή κουζίνα, με χταποδόσουπες, ψαροκεφτέδες και ροφούς με κολοκυθάκια. Στην τέταρτη εβδομάδα ξυπνούν οι προσφυγικές μνήμες και η Μικρά Ασία αναβιώνει μέσα από παραδοσιακά ντολμαδάκια και αμυγδαλωτά Αμμουλιανής, αλλά και ψάρια όπως τα μαγείρευαν οι Μικρασιάτες. Το Mount Athos Area Kouzina ολοκληρώνεται με τη μεσογειακή κουζίνα, που αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα μέσα από γαλλικές πινελιές, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Γαλλικής Γαστρονομίας.
[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 15/05/2014]