Αγαπημένος θερινός προορισμός για τις διακοπές τους είχαν την Ουρανούπολη και τις γύρω περιοχές, Ρώσοι, Βρετανοί και Γερμανοί τουρίστες. Σήμερα, στην περιοχή που σε άλλες συνθήκες θα είχε 100% πληρότητα, οι προσδοκίες είναι χαμηλές και στηρίζονται κυρίως στο Άγιο Όρος που άνοιξε και πάλι τις «πύλες» του στους προσκυνητές.
Με το Άγιο Όρος να έχει ανοίξει από χθες τις «πύλες» του στους προσκυνητές, οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Ουρανούπολη και τις γύρω περιοχές της Χαλκιδικής ευελπιστούν ότι «κάτι θα αρχίσει να κινείται», παρότι η πανδημία του κορονοϊού τούς στερεί τουρίστες από τη Ρωσία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Οι κυριότερες «δεξαμενές» τουριστών για την περιοχή που βρίσκεται διοικητικά στον Δήμο Αριστοτέλη, την λεγόμενη και προ Άθω περιοχή, ήταν οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και οι Ρώσοι. Ωστόσο, η μη έγκριση πτήσεων από τη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη σεζόν, η οποία, όπως λένε, με τα στοιχεία και τις κρατήσεις, αναμενόταν η καλύτερη σεζόν σε σχέση με την περσινή αλλά και προηγούμενες.
Όπως είπε στο Sputnik η Διευθύντρια μάρκετινγκ του «Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Προ του Άθω», Μαρία Πάππα, στην περιοχή υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένες 12.000 κλίνες και οι κρατήσεις είχαν πάει εξαιρετικά. Από τις αρχές Ιουνίου η πληρότητα αναμενόταν να είναι στο 100%.
«Οι πιο βασικοί τουρίστες ήταν οι Βρετανοί καθώς υπήρχε και συμβόλαιο με την TUI, οι Γερμανοί που ήταν μια μεγάλη αγορά καθώς πολλά ξενοδοχεία είχαν συμβόλαια μαζικού τουρισμού και τρίτοι στη σειρά ήταν οι Ρώσοι. Οι Ρώσοι ήταν κυρίως VIP αλλά είχαμε και Ρώσους μαζικού τουρισμού» εξήγησε η κ. Πάππα.
Οι Ρώσοι που συνήθως επισκέπτονται την περιοχή έχουν μεγάλη δυναμική και σύμφωνα με την κ. Πάππα κατέκλυζαν σε luxury ξενοδοχειακές μονάδες. Προτιμούσαν, μάλιστα, VIP υπηρεσίες όχι μόνο για τη διαμονή και διατροφή τους, αλλά για άλλες δραστηριότητες. Ακόμα και για την είσοδό τους στο Άγιο Όρος.
«Μιλάμε για κατηγορία τουριστών από ανώτερη έως VIP που ξοδεύουν πραγματικά πάρα πολλά χρήματα και όχι μόνο για να μείνουν, αλλά και στις παράλληλες δραστηριότητες. Δηλαδή, ένας τέτοιος τουρίστας θα μπει στο Άγιο Όρος με VIP υπηρεσίες, θα ζητήσει να κάνει μέσα στον κόλπο ιστιοπλοΐα, ένα VIP ψάρεμα, να επισκεφτεί το Μετόχι Χρωμίτσας όπου παράγεται το κρασί Κορμιλίτσα (σ.σ. το επίσημο κρασί του Κρεμλίνου) το οποίο είναι πέντε λεπτά από τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους» σημείωσε η κ. Πάππα.
Στην Ουρανούπολη η παρουσία Ρώσων και άλλων τουριστών με μεγάλη οικονομική άνεση την περίοδο του καλοκαιριού απογείωσε και τον γαστρονομικό κλάδο τόσο με εστιατόρια που προβάλουν την μεσογειακή κουζίνα όσο -κυρίως- με την Αγιορείτικη κουζίνα χρησιμοποιώντας πιστά τα υλικά που χρησιμοποιούν οι μοναχοί στο Άγιο Όρος.
Τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας έχουν ανοίξει και, σύμφωνα με την κ. Πάππα, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του Αγίου Όρους αναμένεται να αρχίσει η τουριστική κίνηση. Τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου.
«Υπάρχει μια προσδοκία ότι σταδιακά θα αρχίσει η κίνηση, εφόσον ανοίξουν και τα σύνορα» κατέληξε η κ. Πάππα.
(Photo: Η Μονή Αγίου Παντελεήμωνα στον Άθω, © Sputnik / Vladimir Fedorenko)
[ΠΗΓΗ: https://sputniknews.gr/, της Φανής Χαρίση, 2/6/2020]