Όταν η δύναμη του μετρήσιμου αποτελέσματος μιλά μέσα από την ανθρώπινη συμμετοχή!
«Η αξία των τοπικών προϊόντων και η χρήση τους στον αγροτουρισμό / τουρισμό υπαίθρου» ήταν ο τίτλος και το θέμα του συνεδρίου, που οργανώθηκε από την Κυπριακή Εταιρία Αγροτουρισμού την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Σκαρίνου στην Ορεινή Λάρνακα.
Επίτιμος προσκεκλημένος αυτής της καινοτόμας παρέμβασης ήταν ο εταίρος των «Πόλεων», Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού, στελέχη και μέλη του οποίου παρουσίασαν τη γαστρονομική γιορτή KOUZINA ως case study στον τρόπο χρήσης και αξιοποίησης της τοπικής παραγωγής στην εν γένει υγιή τουριστική ανάπτυξη. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάσθηκαν «καλές πρακτικές» του εγχειρήματος, όπως αυτές απαντώνται σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες της Ανατολικής Χαλκιδικής.
Στο περιθώριο της παρέμβασης οι Έλληνες απεσταλμένοι έλαβαν μέρος στις δραστηριότητες του «Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας», μιας πολύβουης και ζωηρής γαστρονομικής γιορτής, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας την 1η Οκτωβρίου στον οικισμό Λάγεια σημειώνοντας εξαιρετική οργανωτική και συμμετοχική επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος φορέας αποτελεί πραγματικό πρεσβευτή της κυπριακής γαστρονομίας στον κόσμο, έχοντας επιδείξει ξεχωριστό έργο απευθυνόμενο στις κοινότητες της Ορεινής Λάρνακας, οι οποίες υπηρετούν την κυπριακή αυθεντικότητα σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική δόμηση, την παροχή φιλοξενίας και την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας /κληρονομιάς.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των «Πόλεων» πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος έχει την εποπτεία και την ευθύνη του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω δραστηριότητας συμφωνήθηκε η εκπόνηση σχεδίου ανταλλακτικής προσκυνηματικής συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και σε περιοχές της Μακεδονίας, αρχής γενομένης από την Ανατολική Χαλκιδική και την Αμφίπολη. Πράγματι, εκπρόσωποι δημοτικών αρχών των συγκεκριμένων περιοχών κλήθηκαν να συνοδεύσουν εκπροσώπους ελληνικών τουριστικών γραφείων και Εκκλησίας σε μια ειδικού περιεχομένου προσκυνηματική επίσκεψη στη Μεγαλόνησο, που θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του έτους. Αντίστοιχη επαγγελματική αποστολή, προερχόμενη από την Κύπρο θα πραγματοποιήσει τη χαρτογραφημένη προσκυνηματική περιήγηση της Θεσσαλονίκης – Ανατολικής Χαλκιδικής – Αμφίπολης την προσεχή Άνοιξη.
Εξίσου αποτελεσματική ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, κ. Θεοφάνη Τρύφωνος και τη συμμετοχή στελεχών / λειτουργών τουρισμού. Μία εξαιρετική συνεργασία, που θα επιτευχθεί μέσα από μία εμπνευσμένη γαστρονομική ανταλλαγή, αναμένεται να τοποθετήσει το κυπριακό κολοκάσι ως «ιδιαίτερο μεσογειακό προϊόν» στις κουζίνες επιλεγμένων χώρων εστίασης της Ανατολικής Χαλκιδικής, ενώ τα μύδια Ολυμπιάδας θα συμπληρώσουν τα κυπριακά θαλασσινά τραπέζια της παραλιακής ζώνης στη Μεγαλόνησο. Ήδη προετοιμάζεται επαγγελματική ομάδα, προερχόμενη από το χώρο εστίασης του Δήμου Αριστοτέλη, η οποία θα μεταβεί άμεσα στην Κύπρο, προκειμένου να παρακολουθήσει τη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής του κολοκασιού (είδος κυπριακής πατάτας), ενώ αντίστοιχη ομάδα Κύπριων επαγγελματιών έρχεται τον επόμενο Απρίλιο στην Ανατολική Χαλκιδική, προκειμένου να επισκεφθεί τις τοπικές μυδοκαλλιέργειες.
Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεματικά επικεντρωμένες στη συγκεκριμένη τουριστική αγορά προωθητικές πρωτοβουλίες του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων Κύπριων ταξιδευτών στην ορεινή κυρίως ζώνη της Ανατολικής Χαλκιδικής, η οποία το 2019 ξεπέρασε το ποσοστό του 30% σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Κύριο ζητούμενο των εν λόγω ταξιδευτών αποτελούν οι επισκέψεις σε προσκυνηματικούς χώρους, αλλά και οι οινικές / γαστρονομικές αναζητήσεις.
[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/, 4/10/2019]