Την ώρα που η λίρα καταρρέει και η οικονομική ύφεση στη γείτονα εντείνεται τα πρώτα απόνερα φτάνουν στα ελληνικά παράλια με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση του αριθμού των τουριστών κατά 50%
Η κατάρρευση της οικονομίας της Τουρκίας και η μεγάλη υποτίμηση της λίρας έχουν προκαλέσει σεισμό στη χώρα και ισχυρούς μετασεισμούς έξω από τα σύνορά της. Πολλές περιοχές της Ελλάδας αισθάνονται έντονα τις συνέπειες της τουρκικής κρίσης αφού οι τουρίστες από τη γειτονική χώρα είδαν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται δραματικά και δεν επισκέφθηκαν τους αγαπημένους τους ελληνικούς προορισμούς.
Οι αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι και φέτος οι τουρίστες από την Τουρκία θα έρχονταν κατά χιλιάδες στην Ελλάδα έδωσαν τη θέση τους στην κατήφεια και την αναζήτηση μελλοντικών λύσεων. Άλλωστε τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Πέρυσι περίπου 8οο.οοο Τούρκοι ήρθαν για διακοπές στη χώρα μας. Φέτος υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους θα μειωθεί κατά 50%.
Είναι πολύ άσχημα νέα για τον τουρισμό περιοχών όπως η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και η Ρόδος, οι οποίες περίμεναν όχι μόνο ότι οι γείτονες θα έρχονταν αλλά και ότι θα ξόδευαν πολλά χρήματα όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.
«Είναι κάτι που έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε από την αρχή της χρονιάς λόγω της ισοτιμίας της λίρας η οποία ήταν στο 1/3,5 και τώρα έχει κατρακυλήσει κάπου στο 1/7. Είναι πολύ δύσκολο για τους Τούρκους να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό» λέει στο Έθνος της Κυριακής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν αποκλείει να έχει παίξει και έναν μικρό ρόλο η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο κ Τάσιος σημειώνει ότι το πλήγμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν μπει στην εξίσωση το γεγονός ότι οι Τούρκοι τουρίστες είναι από αυτούς που δαπανούν χρήματα στις διακοπές τους και δεν θυμίζουν
καθόλου τους επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας με all inclusive πακέτα. «Ισχύει ακόμα η βίζα των 72 ωρών για την οποία χρειάζεται η προσκόμιση της φορολογικής δήλωσης. Αυτό σημαίνει ότι έρχονται
στην Ελλάδα άνθρωποι με υψηλά εισοδήματα Οι Τούρκοι θυμίζουν τον παλιό καλό Έλληνα που δεν είχε πρόβλημα να ξοδέψει όταν πήγαινε διακοπές».
Με αυτήν την άποψη συμφωνεί και ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Θράκης Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου. Όπως εξηγεί πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη είχαν προνομιακή επισκεψιμότητα αφού η απόσταση από την Κωνσταντινούπολη είναι περίπου 300 χιλιόμετρα. «Έρχονταν πολλοί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και η Αλεξανδρούπολη είχε τον τουρισμό του city break» τονίζει. Για τον κ Χατζηκωνσταντίνου ο συναγερμός άρχισε να χτυπάει όταν η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έφτασε στο 1/4,5. Τώρα θεωρεί ότι είναι αργά. Η φετινή χρονιά έχει χαθεί και αυτό αποτυπώνεται στις κρατήσεις οποίες από τα μέσα Ιουλίου έπεσαν ξαφνικά κατά 30%. «Οσοι δεν πλήρωσαν προκαταβολή απλώς ακύρωσαν την κράτησή τους και όσοι είχαν πληρώσει ήρθαν, αλλά μείωσαν δραματικά και τη διαμονή και την κατανάλωση. Το τελευταίο διάστημα εξακολουθούν να έρχονται μόνον οι Τούρκοι που η οικονομική τους δραστηριότητα δεν επηρεάζεται από τη λίρα δηλαδή όσοι απασχολούνται στον τομέα των εξαγωγών. Τα στελέχη των εταιρειών που είχαν πολύ καλούς μισθούς και την άνεση να έρθουν για ένα τριήμερο δυσκολεύονται επειδή πληρώνονται με λίρες».
Ούτε από τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έρχονται αισιόδοξα μηνύματα. Οι ξενοδόχοι μιλούν για αριθμούς που συγκρίνονται μόνο με αυτούς των αρχών της δεκαετίας όταν ξεκίνησε να εμφανίζεται για πρώτη φορά ένα ικανό τουριστικό κύμα από την Τουρκία, Ο Περικλής Αντωνίου, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, συγκρίνει το παρόν με το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν: «Ξεκινήσαμε το 2011 με 15.000 επισκέπτες από την Τουρκία και συνεχώς ανεβαίναμε. Το 2013 πλησιάσαμε τους 40.000 το 2015 ξεπεράσαμε τους 50.000 και τα δύο προηγούμενα χρόνια βρισκόμασταν σταθερά μεταξύ 45.000 – 50.000. Φέτος τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μέχρι και το τέλος Ιουλίου είχαν έρθει μόλις 18.000 και ο Αύγουστος στα καλύτερά του δεν ξεπερνά τους 15.000. Η πτώση είναι τεράστια», λέει.
Αν υπάρχει πάντως ένα νησί και μια συγκεκριμένη περιοχή του στην οποία η απουσία των Τούρκων επισκεπτών γίνεται αμέσως αντιληπτή αυτό είναι το Ποσειδώνιο της Σάμου. Ο μικρός οικισμός, ο οποίος είναι σταθερό σημείο αναφοράς για τους Τούρκους που κάνουν διακοπές με σκάφος στο Αιγαίο, φέτος μοιάζει να έχει ερημώσει. Οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται εκεί λένε ότι ο αριθμός των γειτόνων μας που επισκέφθηκε φέτος το Ποσειδώνιο είναι μικρότερος κατά 60% σε σχέση με πέρυσι. Όμως η οικονομική κρίση στην Τουρκία είναι μόνο η μία αιτία. «Όσοι έχουν έρθει μας λένε ότι πλέον δυσκολεύονται τρομερά λόγω των ελέγχων που γίνονται απέναντι. Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες μας ζουν στη Σμύρνη, την Έφεσο (Κουσάντασι) και την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ), δηλαδή σε περιοχές που δεν στηρίζουν τον Ερντογάν. Και αυτοί οι έλεγχοι που τελικά αποθαρρύνουν πολλούς, είναι κάτι σαν αντίποινα» σημειώνει ο Μανώλης Κερκέζος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ταβέρνας και ενοικιαζόμενων δωματίων, ενώ ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιώργος Ξαγοράρης συμπληρώνει ότι πλέον η πλατεία του χωριού είναι σχεδόν έρημη όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν γεμάτη με επισκέπτες.
Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και απώλεια των επισκεπτών για την Ελλάδα δεν είναι το μόνο κακό νέο που θα κληθεί να διαχειριστεί ο τουριστικός κλάδος στη χώρα μας. Οι συνέπειες ενδεχομένως θα φανούν περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Όπως εξηγεί ο κ Τάσιος η υποτίμηση της τουρκικής λίρας θα κάνει τη χώρα πολύ πιο ανταγωνιστική απ’ ό,τι είναι τώρα. «Οι περισσότεροι Τούρκοι στράφηκαν στον εσωτερικό τουρισμό και τον τόνωσαν αρκετά. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το 2016 και το 2017 ο τουρισμός δεν δούλεψε καθόλου στην Τουρκία και η Ελλάδα επωφελήθηκε αρκετά από αυτό» σημειώνει και προσθέτει: «Φέτος δεν περιμένουμε άλλες αλλαγές και δεν θα υπάρχουν συνέπειες αλλά του χρόνου τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά όταν όλοι οι μεγάλοι tour operators θα αρχίσουν να διαπιστώνουν ότι θα μπορούν να προσφέρουν πολύ φθηνότερα πακέτα για την Τουρκία».
[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Στέλιου Βογιατζάκη, 26/8/2018]