ΣΩΤΗΡΙΟΣ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Οι υψηλές θερμοκρασίες των ημερών θωράκισαν την παραγωγή της ελιάς έναντι του δάκου και της καθυστερημένης έναρξης των ψεκασμών.

Μπορεί οι υψηλές θερμοκρασίες να είναι ανεπιθύμητες για το γενικό πληθυσμό και για τους κατοίκους των αστικών κέντρων, όμως υπάρχουν και οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής που κάνουν το… σταυρό τους για τον καύσωνα.

Αιτία είναι η καθυστερημένη φετινή έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας, που φαίνεται όμως να μην έχει επιπτώσεις στην ελιά της Χαλκιδικής ακριβώς επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν ούτε τις πτήσεις, ούτε το επίπεδο προσβολών, ούτε τους πληθυσμούς του δάκου…

Το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας ξεκινά με καθυστέρηση. Λογικά οι πρώτοι ψεκασμοί θα έπρεπε να γίνουν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, όμως μόλις τώρα είναι σε εξέλιξη οι σχετικοί διαγωνισμοί και δεν πρόκειται να αρχίσουν οι δακοπροσβολές πριν από το τέλος Ιουλίου.

Αυτό το γεγονός δημιούργησε αναστάτωση στους ελαιοκαλλιεργητές, ειδικά της Χαλκιδικής, όπου καταγράφονται 22.000 εκμεταλλεύσεις ελαιοκαλλιέργειας και περί τους 60.000 κατοίκους που ασχολούνται με αυτές, ενώ δραστηριοποιούνται περισσότερες από 90 μονάδες μεταποίησης και εμπορίας στον κλάδο, δείγμα της σπουδαιότητας του προϊόντος για το νομό και για την τοπική οικονομία.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την επόμενη εβδομάδα εισάγεται το θέμα του διαγωνισμού για τους ψεκασμούς και τα δολώματα για την καταπολέμηση του δάκου στη Χαλκιδική και με δεδομένες τις διαγωνιστικές διαδικασίες, τα υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και όσοι ασχολούνται με την ελιά θεωρούν ότι η καταπολέμηση δεν πρόκειται να αρχίσει πριν από το τέλος του επόμενου μήνα.

Το ευτύχημα, όπως τόνισαν στη Voria.gr, είναι ότι επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες περιορίζουν τη βλαπτική δράση του δάκου στην ελιά. «Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών περιορίζονται οι πτήσεις του εντόμου, άρα περιορίζεται και το επίπεδο των προσβολών. Επίσης, η πολύ ζέστη κρατά μειωμένους τους πληθυσμούς του δάκου κι έτσι περιορίζονται οι επιπτώσεις και οι βλαπτικές συνέπειες από την καθυστερημένη έναρξη των ψεκασμών», εξήγησαν.

Οι αρμόδιοι θεωρούν πάντως πως είναι ακόμη νωρίς για να γίνει εκτίμηση πώς θα πάει η φετινή χρονιά και η παραγωγή της ελιάς, ενώ αποδίδουν τις καθυστερήσεις στην έναρξη των ψεκασμών στις αλλαγές που έγιναν από τα εμπλεκόμενα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών στον τρόπο καταβολής των πιστώσεων και στη διαγωνιστική διαδικασία.

Η έγκαιρη εκκίνηση του προγράμματος δακοκτονίας κρίνει και την αποτελεσματικότητά του, επισημαίνουν.

Οι πιστώσεις φέτος ανακοινώθηκαν έπειτα από την αναστάτωση που είχε δημιουργηθεί την άνοιξη με την εκχώρηση της αρμοδιότητας της δακοκτονίας από το ένα υπουργείο (Αγροτικής Ανάπτυξης) στο άλλο (Εσωτερικών) και με τις εκκρεμότητες στην προμήθεια των εντομοκτόνων και των εντομοελκυστικών.

«Οι ελαιοκαλλιεργητές θεωρούν ως το σημαντικότερο μέτρο προστασίας της ελιάς τα προγράμματα δακοκτονίας, που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες σε όλη τη χώρα (από τη δεκαετία του 1950). Στη Χαλκιδική παράγεται πάνω από το 50% της εθνικής παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έκανε σειρά παρεμβάσεων και συνεννοήσεων με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε εγκαίρως να ξεπεραστούν τα διαδικαστικά προβλήματα και να αρχίσουν οι ψεκασμοί, για να προστατεύσουμε το τόσο σημαντικό αυτό προϊόν για τον τόπο μας. Η κατανομή των κονδυλίων έγινε έπειτα από τις πιέσεις όλων μας και για τη Χαλκιδική κατανεμήθηκαν 255.000 ευρώ φέτος. Θα προσπαθήσουμε να επισπεύσουμε όσο το δυνατόν τις διαδικασίες, για να καλύψουμε και το χρονικό κενό που δημιουργήθηκε με ευθύνη των υπουργείων και να μην έχουμε προβλήματα», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.voria.gr, 30/6/2017]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ by admin Posted in ΘΕΜΑΤΑ

Σχόλια - Προσθήκη σχολίου

You must be logged in to post a comment.