Φέτος θα κοπούν 30.000 λιγότερα έλατα καθώς η κρίση μειώνει τη ζήτηση για αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα. Σύμφωνα με την άδεια που έδωσε, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το υπουργείο Περιβάλλοντος, φέτος θα κοπούν περίπου 30.000 λιγότερα δέντρα από πέρυσι, με σκοπό να καταλήξουν στην αγορά. Πρόκειται για δέντρα που προέρχονται από ιδιωτικές φυτείες σε όλη τη χώρα. Όσοι επιλέξουν αληθινό δέντρο, πάντως, καλό θα είναι να προσέξουν την ειδική σήμανση των δέντρων, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι προέρχονται από αδειοδοτημένες καλλιέργειες και όχι από λαθροϋλοτομία. Από πού θα προέλθουν όμως τα 124.976 χριστουγεννιάτικα δέντρα που θα διοχετευθούν φέτος στην ελληνική αγορά; Τα 98.476 προέρχονται από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες σε όλη τη χώρα, τα 22.390 από ιδιωτικά καστανοπερίβολα και 3.910 από ιδιόκτητους αγρούς.
Οι περισσότερες φυτείες βρίσκονται στη Χαλκιδική: φέτος θα κοπούν 37.100 δέντρα από την περιοχή του Πολύγυρου και 20.000 από την Αρναία. Ακόμα 14.200 θα προέλθουν από φυτείες της ευρύτερης περιοχής της Σπερχειάδας Φθιώτιδας, 6.500 από την Αρτα, 4.990 από τα Τρίκαλα, 4.940 από τη Σπάρτη, 3.385 από το Μέτσοβο και 2.500 από την Αριδαία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το 2014 είχε δοθεί άδεια για την κοπή 153.728 δέντρων, ενώ στις προ κρίσης εποχές τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ξεπερνούσαν τις 200.000 κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΚΑ, τα δέντρα αυτά είναι εύκολο να αναγνωριστούν από τον καταναλωτή. Σε κάθε δενδρύλλιο δένεται ειδική μολυβδοσφραγίδα κοντά στην κορυφή του και ανάμεσα στο 2ο και το 4ο κλαδί από την κορυφή. Επίσης, η επιφάνεια κοπής σφραγίζεται με την ειδική δασική σφραγίδα.
Ξεκινούν τα έλατα από τη Χαλκιδική
Από το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, αρχίζουν να καταφθάνουν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, τα πρώτα χριστουγεννιάτικα έλατα από τον Χολομώντα Χαλκιδικής, καθώς η υλοτόμηση ξεκίνησε από τις αρχές της εβδομάδας. Μόνο στον Ταξιάρχη, στο χωριό που σε μεγάλο βαθμό ζει από το έλατο, αναμένεται να υλοτομηθούν φέτος 20-25 χιλιάδες έλατα, σε ένα σύνολο 4 εκατομμυρίων δέντρων, διασπαρμένων σε εκτάσεις περί που 15.000 στρεμμάτων. Στον Ταξιάρχη, η παραγωγή του έλατου ξεκίνησε από το 1960, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και όπως λέει ο παραγωγός, Ιωάννης Ξάκης, «αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όλα να γίνονται με τάξη. χωρίς λαθροϋλοτομίες» . Μικρότερα ελατοδάση υπάρχουν σε Αρναία, Βάβδο, Ζερβοχώρια κ.ά. «Τα τελευταία χρόνια τρέμαμε πιθανή πτώση των πωλήσεων λόγω κρίσης, ευτυχώς, όμως, η μείωση ήταν ελάχιστη», επισημαίνει ο παραγωγός Νικόλαος Παπακωνσταντίνου. «Ο κόσμος επιμένει στο φυσικό έλατο, ίσως ως “υποκατάστατο” του γεγονότος ότι δύσκολα πλέον κάνει χριστουγεννιάτικες διακοπές στο βουνό», συμπληρώνει. Τα διατιθέμενα έλατα Χολομώντα ξεκινούν από ύψη περίπου 2-3 μέτρων και φτάνουν μέχρι τα 15 μέτρα ύψος.
Η μέση τιμή ενός δέντρου κινείται στη Θεσσαλονίκη περίπου στα 30 ευρώ, ενώ στην Αθήνα το ποσό ανεβαίνει στα 50 ευρώ, λόγω κόστους μεταφοράς κ.λπ.
[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΥΠΑΙΘΡΟΣ, 27/11/2015]